Turizem in vrtec

V šolskem letu 2020/2021 nas že šestnajsto leto zapored vabi k sodelovanju Turistična zveza Slovenije v vseslovenskem gibanju Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov.
Letošnja rdeča nit projekta je MOJ KRAJ MOJ “CHEF“.
Prihodnje leto bo Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Projekt vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami. V okviru letošnje teme nas želijo spodbuditi, da se osredotočimo bodisi na tipično jed, pijačo ali pa zeliščarsko tradicijo kraja, jo morebiti posodobimo ali kako drugače
prilagodimo svojim željam in potrebam ter jo morebiti ponudimo kot tradicionalni lokalni obrok, lahko tudi kot kulinarični ali gastronomski spominek našega kraja. Mogoče v lokalnem okolju najdemo kakšnega znanega »chefa« oziroma kuharskega mojstra, za katerega je znano, da določeno lokalno jed pripravi na še posebej slasten način, ali pa je znan po kakšnem drugem presežku. V poštev pridejo seveda tudi zeliščarji ter drugi varilci posebnih napitkov, ne gre pa pozabiti niti na peke, slaščičarje … Ključnega pomena je, da pri pripravi lokalne jedi, napitka ali takšnega
ali drugačnega gastronomskega ali kulinaričnega spominka uporabimo lokalne
sestavine.

Koordinatorica projekta: Tina Pajek


 

V šolskem letu 2018/2019  Turistična zveza Slovenije že štirinajsto leto zapored vabi vrtce k sodelovanju v vseslovenskem gibanju Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov. Letošnja rdeča nit projekta je TURISTIČNI SPOMINEK MOJEGA KRAJA. 

V šolskem letu 2017/2018 smo ponovno sodelovali v vseslovenskem gibanju Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov. Rdeča nit projekta je bila KULTURA IN TURIZEM. Kulturni turizem je zvrst turizma, pri kateri je osnovni motiv potovanja zavestno in aktivno spoznavanje ter doživljanje kulture obiskanih krajev ali/in pridobivanje znanja. Tema je odlično sovpadla z največjim dogodkom letošnjega leta, 10. rojstnim dnevom vrtca, ki smo ga praznovali v novembru.

Šolsko leto 2016/2017 je bilo namenjeno takšnim in drugačnim potovanjem (projekt »POTUJEM, TOREJ SEM« ).  Potovali smo v mesto, park, gozd, do reke, kmetije, na travnik in polje – od bližnje k daljni okolici.  Odkrivali smo, opazovali, raziskovali, spoznavali in doživljali ter vse povezali v zanimive zgodbe in druženja.

V šolskem letu 2015/2016 smo sodelovali s projektom »ZELENI TURIZEM« VRTCA BLAŽE IN NEŽICA SLOVENSKA BISTRICA.